perjantai 2. syyskuuta 2016

Harry Potter DIY: Tylypahkan pikajuna

Hei vaan kaikki,
ja hyvää syyskuun toista! Oppilaat ovat nyt saapuneet Tylypahkaan ja eka koulupäivä on varmaan sielläkin jo loppupuolella~


Tässä postauksessa jaan ohjeen tuon ylempien kuvien Tylypahkan pikajunan veturin askartelemiseen. Veturia oli ehkä hieman hankala tehdä, minulla meni tämän tekemiseen ehkä yhteensä kymmenisen tuntia. Mutta lopputulos on todella söpö!
  Ja ei muuta kun askarteluohjeen pariin.


 Aloitetaan veturin höyrykattilasta/boilerista.
Tämä on helppo tehdä talouspaperirullasta. Maalaa rulla kokonaan kirkkaan punaisella akryyli- tai askartelumaalilla.


 Kun punainen maali on kuivunut, maalaa 1/3 talouspaperirullasta mustalla, kuten kuvassa.
Tee höyrykattilan yksityiskohdat maalaamalla ohuella siveltimellä kolme mustaa raitaa tasaisin välein, ja keltaisella maalilla toiset raidat aivan mustien viereen.


 Höyrykattila/boileri viimeistellään leikkaamalla talouspaperirullan reiän kokoinen pyöreä pala pahvista, ja maalaamalla pala mustaksi.


 Tämä pahvinpala liimataan peittämään talouspaperirullan mustaksi maalatun puolen reikä, kuten kuvassa näkyy. Käytä liimaamiseen kuumaliimaa.
Höyrykattila/boileri on nyt valmis.


 Siirrytään veturin keskiosan askartelemiseen. Keskiosasta tulee ikäänkuin laatikko, jonka päälle boileri ja veturinkuljettajan koppi kiinnitetään.
  Aloita keskiosan tekeminen leikkaamalla pahvista:
kaksi 24cmx6cm
kaksi 24cmx4cm
kaksi 4,5cmx6cm
Maalaa kuvan mukaisesti kaikki muut pahvinpalat mustaksi, mutta jätä yksi 24cmx6cm pahvinpala maalaamatta. Tästä maalaamattomasta pahvista tulee pohjapala. Kun mittaukset on hoidettu, aletaan kokoamaan veturin keskiosaa.
Levitä kuumaliimaa maalaamattoman 24cmx6cm kokoisen pahvinpalan pidemmälle sivulle, kuten kuvassa.

 Aseta toinen 24cmx4cm kokoisista pahvinpaloista kuumaliimattuun kohtaan, kuten kuvassa.

 Laita kuumaliimaa myös pohjapalan toiselle pitkälle sivulle, ja aseta 24cmx4cm pahvinpala kiinni.

 Sitten vielä pienemmät 4,5cmx6cm palat. Liimaa ne kuumaliimalla pohjapalan lyhyimmille sivuille.

pahoittelut laadusta, oli myöhä ja valoitus surkea
Viimeisenä keskiosaan kiinnitetään ns. kansipala, sekin kuumaliimalla.

 Ja kun keskiosa on valmis, liimaa höyrykattila/boileri kuumaliimalla kiinni.
Keskiosa on hieman boileria suurempi, joten liimaa se niin, että mustalla maalattu puoli (kuvassa oikeanpuoleinen) tulee lähemmäksi keskiosan reunaa, ja punaisella maalatun puolen ja keskiosan reunan välille jää pidempi matka, kuten kuvassa näkyy.

Tässä kohtaa kannattaa myös viimeistellä keskiosasta kaikki turha, ruma ja ylimääräinen pois, esimerkiksi ne kohdat joista paistaa pahvi maalin läpi.


 Kun keskiosa ja höyrykattila on valmis, siirrytään veturinkuljettajan kopin pariin.Tämä minun veturinkuljettajan koppi ei mätsää muun veturin mittasuhteisiin, joten halutessaan kopin voi tehdä muillakin mitoilla. Koppia varten leikkaa pahvista kaksi 5,5cmx5,5cm (punaisella ymäröidyt) palaa, ja kolme 5,5cmx4cm (keltaisella ympäröidyt) palaa.

huomaa kuoleman varjelusten merkki
Aloita kopin tekeminen liimaamalla toinen 5,5cmx5,5cm paloista boilerin punaiseen päätyyn ja keskiosan kanteen, samalla lailla kuten kuvassa.

 Liimaa loputkin veturinkoppia varten leikatut palat toisiinsa ja keskiosan kanteen kiinni.
Laita samankokoiset palat vastakkain.


Ja vielä kanneksi kolmas 5,5cmx4cm kokoinen pala.
Maalaa koppi punaisella akryyli- tai askartelumaalilla kokonaan.


 Seuraavaksi junan pyörät.
Näihin ei ole mitään tarkkoja mittoja. Tarvitset junan molemmille puolille kolme isompaa pyöreää pahvinpalaa ja kaksi pienempää vastaavaa, eli yhteensä kuusi isoa pyörää ja neljä pienempää pyörää.

Maalaa pyörät kokonaan mustiksi, ja asettele ne veturin keskiosaan kuvassa näkyvällä tavalla: kolme isompaa pyörää peräkkäin veturin takaosassa, ja kaksi pienempää pyörää junan etuosassa. Pidä huoli siitä, että kaikki pyörät osuvat maahan.
Ja tee sama toisellekkin puolelle!


 Nyt kun pyörätkin on tehty, veturi on yksityiskohtia vaille valmis.
Aloitin yksityiskohtien tekemisen leikkaamalla valkoisesta paperista kaksi palaa, joista toiseen kirjoitin Hogwarts Express ja toiseen veturin numeron, 5972. Liimasin paperit veturin boilerin kärkeen.


 Sitten veturinkuljettajan kopin vuoro.
Laitoin myös koppiin veturin numeron, 5972. Tein koppiin ikkunat valkoisella maalilla ja reunustin ne mustalla.

Kopin sivuille tein kaksi ikkunaa, taakse yhden isomman. Kopin eteen tein kaksi pientä boilerin muotoa mukailevaa ikkunaa.


 Sitten veturin pyörien yksityiskohdat.
Tylypahkan pikajunan pyöriä suojaa tälläiset aaltokuvion tapaiset palat. Leikkasin kaksi sellaistaja maalasin nekin punaisiksi.

 Liimasin aaltokuvioiset palat veturin molemmin puolin kolmen isoimman pyörän päälle.

Ja kuten huomaa, tein pyöriin vanteet tummanharmaalla maalilla.


 Tylypahkan pikajunan kärjessä on myös jonkinmoiset iskunvaimentimet, jotka tein leikkaamalla pahvista kaksi veturin keskiosan kärjen kokoista palaa.


 Liimasin palat kuvassa näkyvällä tavalla veturin kärkeen, toinen pala kokonaan kiinni, toinen ikäänkuin törröttää veturista.

Maalasin iskunvaimentimen mustaksi.

 Seuraava tehtävä yksityiskohta on junan pyörien yhdistystanko, tässä kuva.
Yhdistystangot tein puisista jäätelötikuista.

 Leikkasin yhdestä jäätelötikusta vain muutaman sentin kokoisen palan, joka näkyy kuvassa ylimpänä. Toisesta tikusta leikkasin kaarevat päädyt pois. Kolmannen tikun halkaisin saksilla kahtia ja leikkasin kaksi n. 5cm kokoista palaa, jotka näkyvät kuvassa alimpina.

 Asettelin yhdistystangot kiinni junan pyöriin.

 Ja liimasin ne kiinni. Tähän ei ole minkäänlaista sääntöä, että miten yhdistystangot pitäisi laittaa.

Maalasin tangot vaalealla harmaalla, ja tein täsmälleen saman jutun myös toisen puolen pyörille.

 Ja vielä loppusilaus.
Koska Tylypahkan pikajuna on nimenomaan höyryjuna, täytyy siinä olla erilaisia savupiippuja. Minä päädyin purkamaan rikkimenneen kuulakärkikynän niin pieniksi palasiksi kuin mahdollista, sillä kuulakärkikynät koostuvat lähinnä erilaisista metalliosista. Valitsin kaksi parhaiten savupiipuksi sopivaa kynän osaa, nuo kuvassa punaisella ympäröidyt.


Ja liimasin ne kuumaliimalla höyrykattilaan/boileriin.
Ja hei, veturi on nyt valmis!!
Huhhuh! Kova työ mutta todellakin sen arvoista! Tykkään tästä veturista ihan hirmuisesti. Toivottavasti tästä askarteluohjeesta on jollekulle hyötyä :)

Mitä teille kuuluu? Tuleeko kentie mieleen jotain nörttijuttua, mihin toivoisitte askarteluohjetta? ehdotuksia saa aina pistää kommentteihin.
Sääli ettei täällä Suomessa juuri matkusteta kouluun höyryjunilla.

-joshi

8 kommenttia:

 1. Töi on ihan super hieno!! Luulin et olit ostanu sen kun näin kuvia :'D

  VastaaPoista
 2. On kyllä hieno! :D miten sä oikein keksit näitä ideoita? Jos mä alan askartelemaan sen koko idean keksimiseen voi mennä se askarteluaika! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti!
   haha, no en mäkään noita ihan spontaanisti keksi, vaan kun jotain tulee mieleen kirjaan sen ylös listaan, ja kun tulee askartelun aika, katson siitä listasta, että mitä sitä tekis. ja jos lista on tyhjä eikä yhtään ideaa säilössä, etsin inspiraatiota pinterestistä :D

   Poista
 3. Toi on tosi hieno koitin itekkin tehdä samanlaisen ja onnistu tosi hyvin! :)

  VastaaPoista
 4. Hei! Ihan sairaan hieno mä ja mun kaveri aijottiin alotella kuvaa Potterin ykköstä eli viisasten kiveä mut meillä ei ollu pika junaa ja meinattiin lopettaa mut sit näin sun tän jutun ja suunnitelmat jatkuivat nyt olemme jo kuvaamassa alkua ! Ps. Miten tähän pystyy liittyy koska oot ihan sairaan hyvä tekee näit ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos! kiva kuulla että tästä oli teille hyötyä. <3
   lukijaksi voi liittyä tuolta ylhäältä vasemmalta kohdasta 'lue' :)

   Poista

kommentoithan jotain piristämään päivääni.
vastaan kaikkiin komentteihin, risuja ja ruusuja saa antaa.
Tarkastan kaikki kommentit ennen julkaisua! :)